Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде

...
 Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: На част от българските евромонети ще пише "стотинки", на 2 евро - "Боже, пази България"

  " Управителният съвет на Българска народна банка се сплоти към концепцията да бъде заимствуван дизайнът на актуалните разменни монети, което ще обезпечи последователност в употребяваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските жители, а точно: Мадарският конник - на дребните монети; Св. Иван Рилски - на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро ", оповестява шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция.
 
Върху националната страна на българските евромонети се планува да бъде изписана на кирилица думата " България ", както и думата " евро " (за монетите от 1 и 2 евро) и " стотинка ", надлежно " стотинки " (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента). Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се планува да бъде изписан текст на кирилица " БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ", което е в сходство с българските исторически обичаи в монетосеченето, добавя той.
 
Предстои изработването на художествените планове, които ще бъдат импортирани в Координационния съвет за подготовката на България за участие в еврозоната. След окончателното им утвърждение, плановете ще бъдат показани на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.
 
Радев е уверен, че 1 януари 2025 година остава реалистична дата за приемането на България в еврозоната, " в случай че вършим верните неща и осъществим нужните условия с фокус върху инфлацията ". Българска народна банка банковият бранш ще бъдат подготвени за въвеждането на еврото надалеч преди крайния период, твърди той.
 
Гуверньорът показва инфлацията и икономическия напредък като макроикономически опасности пред страната, върху които въздействат освен външни фактори, само че и вътрешни, по-конкретно - развиването на паричните и фискалните условия в страната.
 
" Българска народна банка организира систематична и поредна политика на стягане на паричните условия. Последната стъпка в това отношение в действие от 1 юли т.г. е нарастването на 12% на наложителните минимални запаси, които банките би трябвало да съхраняват в Българска народна банка. На процедура това значи евакуиране на няколко милиарда лв. от комерсиалните банки. Целта е да се понижи кредитната агресия на банките, на първо място в сегмента на жилищните заеми. Това ще натисне надолу търсенето и потреблението, а затова и инфлацията ", споделя Радев.
 
Темповете на кредитна агресия понижават, сочат наблюденията му. " Ние влияем на процеса посредством три групи от ограничения. Първо, употребявайки наличните принадлежности на паричната политика - да вземем за пример, посоченото към този момент решение за увеличение на наложителните минимални запаси. Второ, употребявайки инструментите на надзорната и макропруденциалната политика - да вземем за пример, нарастването на антицикличния финансов буфер. И трето, ускорение на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ, която преследва същата цел. Следим деликатно процеса и сме подготвени да активираме спомагателни ограничения, в случай че това е належащо ".
 
Според него повишение на лихвите както по заемите, по този начин и по депозитите може да се очертае по-ясно към края на тази и през идната година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР